TUS’a yaklaşık 5-6 aydır planlı çalıştınız ve son ay asla bir çalışmanız programınız olmadan son 1 aya girmeyi düşünmeyiniz. Programınızı başta yapmalısınız ve bu plana sınava kadar koşulsuz uymalısınız. Artık onca emek verdiğiniz branşları yakın hafızaya alma zamanı sistematik bir şekilde.

Son bir aydaki kararsız ve plansızlığınız sizi hedefinizden uzaklaştıracaktır.

En başta olduğu gibi ilk ders çalışmaya başladığınızda ki gibi ders sıralamasını yaparken çok dikkatli olmalısınız pediatri ve dahiliye hiçbir zaman arka arkaya olmamalıdır. Birçok ortak konusu olan branşa arka arkaya çalıştığınızda önce dahiliye çalıştınız akabinde pediatri çalışırken dahiliyeyi de tekrar etmiş olacaksınız. Bu nedenle bu branşlar asla arka arkaya olmamalıdır. En azından arada bir ders yerleştirmelisiniz. Diğer bir dezavantajı da aynı şeyleri okumak motivasyonu düşürmektedir. Mümkün olduğu sürece araya başka dersleri koymalısınız. Benim tavsiyem öncelikli olarak dahiliyeyi çalışmanızdır.

TUS hazırlık periyodunda unutulma oranı en fazla olan ders Anatomidir. Bu sebeple anatomiyi mümkün olduğunca son günlerde çalışmanız. Anatomi bilgisine güvenen arkadaşlarıma diğer unutulma olasılığı en yüksek ders farmakolojiyi öneririm.

Sınava 1 ay kala asla ve asla konuların çalışılmasında çok ince detaya girilmemelidir. Konunun ana hatları ve önemli noktaları iyi bilinecek şekilde tekrar yapmalısınız. İnce detaya girmek size zaman kaybettirecektir. Zaman kaybı bu süreçte size telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.

Son ayda soru çözüm ile ilgili en fazla sorulanlardan biri de çalışma sorusu mu çözelim, çıkmış tus sorularına mı bakalım? bu sorunun cevabı bence kişiye göre değişmektedir. Sınav deneyimi fazla olmayan, çıkmış soruları yetersiz çözmüş olanlara önerim çıkmış 2011 sonrası tus sorularını çözmelidir. Daha önce ki süreçte sınav deneyimi olan, çıkmış tus sorularını en az 3-4 defa çözmüş olan hekim arkadaşlar çalışma sorularını öneririm. Bu tarz küçük detaylar kişiye göre değişe bilmektedir. Son ayda başarının sırrı, plan programda saklıdır. Çalışma sorusu olarak da özellikle daha önce çözmeyen arkadaşlara kurumlara ait deneme sınavlarını toparladıkları deneme sınav kitapçıklarını önermekteyim.

Bazı arkadaşlar son aylık süreçte evde kendilerine deneme sınavı uygulamaktadır. Ben bu dönemde kişinin kendisine deneme sınavı uygulamasını pek önermiyorum, deneme sınavlarını soru kitabı gibi çözmek daha mantıklıdır.  Bu uygulamayı illaki yapmak isteyen hekim arkadaşlarıma önerim ise gerçek sınava uygun bir planlama yapmalarıdır. Yani yapacağınız deneme sınavı tam sınav saatinde başlamalı, sürekli masa başından kalkmamalı, arada telefon görüşmeleri yapmamalıdır.

İster son dönemde bir kampa katılın ister katılmayın ama son bir ay sizin için çok önemlidir. Ben daha önce yetersiz çalıştım deyip son bir ayı gereksiz işlere kaptırıp zamanınızı israf etmeyin. Bu sınava yeterli çalıştığını düşündüğünüz kişilere bile sınavdan bir gün önce sorun, yetersiz olduklarını keşke biraz daha çalışmak için süre olsaydı dediklerini duyacaksınız. Kimse asla kendini yeterli görmez bu nedenle son bir ayda her şeyinizi ortaya koyun ve imkanlarınız neye elveriyor ise elinizden ne geliyorsa onu yapın. Asla moralinizi bozmayın sınavda başarısız olmayı değil başarılı olacağınızı düşünerek yola çıkın…

Tus 1.si bile sınavda 15-20 soru yapamıyor her soruyu yapacaksınız diye bir kaide yok bilin. Aylardır emek veriyorsanız, başarısızlığı düşünmeye hakkınız yok. Son ayda size negatiflik veren kişilerden, durumlardan ve ortamlardan uzak durup her şeyinizi ortaya koyacak şekilde gösterin kendi başarı hikayenizi yazın…UNUTMAYIN EMEK VERENLER KAZANACAKTIR.

 

Ve unutmayın ki, Son bir aylık periyotta iyi adımlar atıp sınavı kazanmış birçok meslektaşınız var…